Εστιακή θεραπεία-Μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια στον άνδρα στην Ευρώπη. Τα τελευταία 25 χρόνια που καθιερώθηκε η προληπτική εξέταση του PSA όλο και περισσότεροι άνδρες διαγιγνώσκονται με πρώιμο καρκίνο του προστάτη .Έχει υπολογισθεί ότι μόνον δύο στους   1.000 άνδρες  θα καταλήξουν απο αυτήν την πάθηση.Έτσι πολλοί άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη  θα οδηγηθούν στο χειρουργείο για ριζική αφαίρεση του οργάνου πολλές φορές  χωρίς να το χρειάζονται ,με τις αναπόφευκτες συνέπειες της ακράτειας και της στυτικής δυσλειτουργίας για πολλούς απο αυτούς. Θα πρέπει λοιπόν ,να οδηγούνται στη χειρουργική αίθουσα μόνον οι άνδρες που ο όγκος τους είναι διηθητικός και πρόκειται να δώσει μεταστάσεις ,οπότε θα ωφεληθούν απο τη χειρουργική θεραπεία. Επειδή αυτό δυστυχώς ακόμα δεν είναι εφικτό, τα τελευταία χρόνια η έρευνα εχει εστιασθεί, στο πως, οι χειρουργικές θεραπείες θα γίνουν λιγότερο επεμβατικές ,άρα θα υπάρχουν λιγότερες επιπλοκές και ακόμα καλύτερα, να θεραπευθεί ο καρκίνος χωρίς χειρουργείο και ταυτόχρονα χωρίς τον φόβο υποτροπής ή εξάπλωσης του.
Η εστιακή  θεραπεία (focal therapy) είναι ο νέος επαναστατικός τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη. Το μέλλον λοιπόν στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη έχει αρχίσει ήδη και εφαρμόζεται  σε γνωστά κέντρα στην Αμερική( Medical Harvard University Hospital, Mayo Clinic κ.α.) και σε πολύ λίγα κέντρα της Ευρώπης(University College of London,Αγγλία) αλλά τώρα και στη χώρα μας για πρώτη φορά στο Ιασώ General απο τον κ.Μερτζιώτη και την ομάδα του.
Πρόκειται για   μια καινούργια μέθοδο απεικόνισης η οποία συνδυάζει την μαγνητική τομογραφία του προστάτη με το διορθικό υπέρηχογράφημα (fusion τεχνική) .Λαμβάνουμε με τη μαγνητική  μία τρισδιάστατη εικόνα του προστάτη αλλά και της βλάβης (του όγκου),και  κατόπιν τοποθετούμε τις εικόνες αυτές στον υπέρηχο που εκτελούμε  εκείνη τη στιγμή και με αισθητήρα μας καθοδηγεί απευθείας στη βλάβη που έχει ήδη βρει  η μαγνητική για να πάρουμε βιοψία , με απόλυτη ακρίβεια, μόνο από την ύποπτη εστία.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο έως μηδενικό ποσοστό λοιμώξεων και τριπλάσιο ποσοστό ανίχνευσης  καρκίνων σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο.Μόλις η βλάβη με ιστολογική αποδειχθεί ότι είναι καρκινική τότε με εξαιρετική  ακρίβεια καταστρέφεται, απευθείας με βελόνα (που φέρει την ίνα του laser) δια μέσω του δέρματος χωρίς τομή, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς του προστάτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν όλες αυτές οι επιπλοκές που συναντάμε με τη χειρουργική του καρκίνου του προστάτη.Συνήθως γίνεται χωρίς γενική αναισθησία ενώ ο ασθενής φεύγει απο το Νοσοκομείο μετα απο λίγες ώρες.Θα πρέπει να τονίσουμε οτι δεν πρόκειται για μία μέθοδο που αφορά όλους τους όγκους του προστάτη παρα εκείνους που δεν είναι εκτεταμένοι και είναι μονήρεις.

Με τις καινούργιες μεθόδους απεικόνισης  έχουμε αυξήσει το ποσοστό των ανδρών με θετικές βιοψίες ,αφού καταφέρνουμε σε ποσοστό πάνω από 70% να πούμε με ακρίβεια εάν πρόκειται για όγκο ή όχι και έτσι να μειώσουμε τον αριθμό των μη αναγκαίων ή τυφλών βιοψιών που γίνεται με τις συμβατικές μεθόδους.
Διαβάστε περισσότερα στο www.ourologos.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ουρολογική ενημερωση: Η ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΟ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ; του Ν.Μερτζιώτη Χ.Ουρολόγου

Καρκίνος προστάτη: Πώς συνδέεται με τη διάρκεια του ύπνου

Ρομποτική Χειρουργική Προστάτη: Ριζική προστατεκτομή με ακρίβεια χιλιοστού.