Τριχομονάδες και καρκίνος προστάτη


Η κολπική τριχομονάς είναι ένα παράσιτο που αναπτύσσεται στο κόλπο των γυναικών και μπορεί να μεταδοθεί στον άνδρα δια μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ανήκει λοιπόν στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και συνήθως προκαλεί μία ήπια ουρηθρίτιδα δηλ. φλεγμονή στην ουρήθρα με τσούξιμο και φαγούρα στη περιοχή του έξω στομίου αυτής. Συνήθως όμως περίπου στο 50%-75% των ανδρών περνά απαρατήρητη ,οπότε είτε αυτοιάται (δηλ. περνάει από μόνη της ) είτε μπορεί να εισέλθει στο προστάτη και να προκαλέσει μία χρόνια φλεγμονή του οργάνου. Ακόμα έχει υποτεθεί ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι ένας από τους μηχανισμούς που προάγουν την καρκινογένεση. Έχει βρεθεί ότι στο πλάσμα ανδρών με καρκίνο του προστάτη υπάρχουν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της τριχομονάδας ,γεγονός το οποίο ενισχύει την άποψη ότι το παράσιτο αυτό προκαλώντας χρόνια φλεγμονή στο όργανο τελικά μπορεί να εξαλλάξει τα προστατικά κύτταρα σε καρκινικά. Η τριχομονάδα συγκεκριμένα βρέθηκε ότι παράγει μία πρωτεΐνη (TvMIF) η οποία εμποδίζει τα μακροφάγα- τα κύτταρα δηλ. που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της φλεγμονής -να μεταναστεύσουν στο σημείο της φλεγμονής για να την καταστείλουν. Αυτή η πρωτεΐνη προσομοιάζει με την ανθρώπινη πρωτεΐνη (HuMIF), η οποία σημειωτέον ανευρίσκεται αυξημένη στους άνδρες με καρκίνο προστάτη. Από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα δηλ. την άμυνα του οργανισμού εξασθενώντας την. Έτσι οι άνδρες με καρκίνο προστάτη είναι πιο επιρρεπείς στο να προσβληθούν από τριχομονάδα και έτσι να εξηγούνται τα αυξημένα ποσοστά αντισωμάτων που έχουν έναντι αυτής.

Σε μία πρόσφατη μελέτη που έγινε τον Νοέμβριο του 2013 οι ερευνητές έλαβαν αίμα από 111 άνδρες που ήταν οροθετικοί στην τριχομονάδα (είχαν αναπτύξει αντισώματα ενάντια στην τριχομονάδα δηλ. κάποια στιγμή είχαν προσβληθεί από αυτή) και 79 άνδρες που ήταν οροαρνητικοί. Βρέθηκε στο 57% του αίματος των οροθετικών αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης  της τριχομονάδας στο εργαστήριο. Η πρωτεΐνη προσκολλάτο στα προστατικά κύτταρα προκαλώντας χρόνια φλεγμονή και σε ένα ποσοστό 40% καρκίνο προστάτη. Παρόλο που αυτά τα αποτελέσματα φαίνονται ανησυχητικά κάποιος πρέπει να παρατηρήσει ότι αυτή η μελέτη έγινε στο εργαστήριο χωρίς δηλ. τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Δεύτερον ότι αντισώματα  έναντι της πρωτεΐνης ανέπτυξε μόνο το 57% των ανδρών που είχαν θετικά αντισώματα στη τριχομονάδα ενώ οι υπόλοιποι που είχαν προσβληθεί δεν ανέπτυξαν. Τρίτον  ένα 11% ανδρών που δεν είχαν αντισώματα για τριχομονάδα δηλ. δεν είχαν τη λοίμωξη ανέπτυξαν αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι η λοίμωξη από τριχομονάδα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του προστάτη. Ένα όμως ανέδειξε καθαρά η μελέτη ότι δεν πρέπει ποτέ να ρισκάρουμε κάνοντας σεξ με άγνωστες/ους συντρόφους χωρίς προφυλακτικό. Περισσότερα στο Ουρολόγος

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Πάρα πολύ χρήσιμο άρθρο ομολογουμένως γιατρέ! Συγχαρητήρια! Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν σας βλέπω σε αυτήν εδώ την λίστα!
.
Κάνω κάτι λάθος;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καρκίνος προστάτη: Πώς συνδέεται με τη διάρκεια του ύπνου

Ουρολογική ενημερωση: Η ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΟ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ; του Ν.Μερτζιώτη Χ.Ουρολόγου

Ρομποτική Χειρουργική Προστάτη: Ριζική προστατεκτομή με ακρίβεια χιλιοστού.